Activități 2021-2024

Anul 2022

Cea de-a 11-a Conferință a Asociației Senatelor, Shura și Consiliilor echivalente din Africa și lumea arabă (Rabat, 3-5 martie 2022)

Senatoarea Irina Elisabeta Kovacs, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, în calitate de reprezentant al Adunării, la cea de-a 11-a Conferință a Asociației Senatelor, Shura și Consiliilor echivalente din Africa și lumea arabă, care s-a desfășurat la Rabat, în perioada 3-5 martie a.c.

Acest eveniment la nivel înalt a oferit delegației APM oportunitatea de a consolida relațiile cu adunări parlamentare ale unor state cu importanță strategică din Africa și lumea arabă și de a participa la dezbaterea unor teme de actualitate: redresarea economică post-COVID-19; rolul central al tinerilor și al femeilor în cadrul politicilor de dezvoltare și al investițiilor durabile; echitate în domeniile schimbărilor climatice și sănătății. Programul conferinței a inclus și un dialog cu reprezentanți ai Senatelor din America Latină și Caraibi.

Comunicat de presă

 

Cea de-a 16-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (Dubai, 9-10 martie 2022)

La reuniune au participat senatoarea Irina Elisabeta Kovacs și senatorul Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM).

În calitate de raportor al Comisiei permanente a APM pentru dialogul între civilizații și drepturile omului, senatoarea Irina Elisabeta Kovacs a prezentat raportul și rezoluția cu tema „Obstacolele din calea educației în regiunea APM. Bune practici în acțiune”. Documentul abordează, într-o manieră comprehensivă, diversitatea obstacolelor din calea educației în regiunea mediteraneeană, situația educațională a migranților și refugiaților, precum și progresul înregistrat în regiune privind incluziunea în școli.

Cu prilejul acestei sesiuni plenare a APM, Emiratele Arabe Unite și Qatar au devenit membri cu drepturi depline ai Adunării.

Comunicat de presă

 

Cea de-a 21-a reuniune a Comitetului de experți în administrație publică (CEPA) al Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (New York, 4-8 aprilie 2022)

La reuniune a participat senatoarea Irina Elisabeta Kovacs, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), în calitate de reprezentant al Adunării.

Pe agenda dezbaterilor s-au regăsit teme precum: guvernanța și administrația publică în sprijinul dezvoltării durabile; consolidarea instituțiilor pentru a combate schimbările climatice și pentru a gestiona, proteja și regenera resursele naturale; guvernanță și consolidare instituțională în țările afectate de conflicte; aplicarea principiilor bunei guvernări la nivel subnațional; managementul finanțelor publice și bugetarea pentru Obiectivele Dezvoltării Durabile; forța de muncă din sectorul public; guvernarea digitală.

În cadrul sesiunii dedicate consultărilor cu observatorii prezenți la lucrările CEPA, senatoarea Kovacs a prezentat viziunea APM, ca for de cooperare parlamentară regională, cu privire la contribuția diplomației parlamentare la promovarea unor instituții reziliente, al căror rol este esențial în depășirea actualelor provocări globale, precum pandemia de Covid-19 și schimbările climatice.

Comunicat de presă

 

Forumul Parlamentar Global organizat de Rețeaua Parlamentară a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional (online, 20 aprilie 2022)

Senatorul Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, miercuri, 20 aprilie 2022, în calitate de reprezentant al Adunării, la Sesiunea privind finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și a infrastructurii inteligente pentru o redresare economică mai verde și mai incluzivă, în cadrul Forumului Parlamentar Global 2022, eveniment organizat, în format virtual, de Rețeaua Parlamentară a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

Pe parcursul sesiunii, au fost prezentate și dezbătute modalități de lucru, la nivel parlamentar, care vin în sprijinul eforturilor globale comune de implementare a obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în contextul redresării economice post-pandemie. Participanții au pus accentul pe finanțarea sectorului verde și a infrastructurii inteligente, inclusiv din perspectiva măsurilor necesare pentru transpunerea în practică a angajamentelor internaționale de prevenire și combatere a schimbărilor climatice.

În intervenția sa, senatorul Sebastian Cernic a prezentat principalele efecte negative generate de schimbările climatice în zona mediteraneană extinsă, subliniind gravitatea amenințărilor cu care se confruntă această regiune în diverse domenii: biodiversitate, securitate alimentară, turism și al economiei, în general. 

Comunicat de presă

 

Conferința la nivel înalt cu tema Convenția de la Palermo: viitorul luptei împotriva crimei organizate transnaționale (Napoli, 20-21 iunie 2022)

La conferință au participat senatorii Irina Elisabeta Kovacs și Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM).

Evenimentul a fost organizat de APM, în parteneriat cu Oficiul ONU pentru combaterea traficului de droguri și prevenirea criminalității (UNODC) și Fundația Vittorio Occorsio și a avut loc în cadrul Mecanismului de revizuire a implementării Convenției ONU împotriva criminalității transfrontaliere (Convenția de la Palermo) și a Protocoalelor la Convenție, stabilit în anul 2020 de Conferința Statelor Părți.

Pe agenda dezbaterilor s-au regăsit teme precum: combaterea traficului ilegal cu migranți, a traficului de persoane și a exploatării acestora; combaterea criminalității - provocări actuale generate de evoluțiile tehnologice; combaterea infracțiunilor de mediu; capacitatea de adaptare a Convenției de la Palermo la alte forme de crimă organizată.

Comunicat de presă

 

Anul 2021

Conferința parlamentară „Provocări globale și amenințări în contextul pandemiei de COVID-19: Terorismul și extremismul violent” (online, 15 aprilie 2021)

La conferință au participat Senatorii Irina-Elisabeta Kovacs și Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei.

Evenimentul a fost co-organizat de Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), Adunarea Parlamentară a OSCE (APOSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Biroul Naţiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului şi Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente.

Principalele subiecte abordate în cadrul celor patru sesiuni de dezbateri au vizat cadrul juridic de cooperare internaţională în eforturile pentru prevenirea şi combaterea terorismului şi extremismului violent; promovarea şi protejarea drepturilor victimelor actelor teroriste şi răspunsul la nevoile acestora; evaluarea ameninţării terorismului şi a măsurilor de combatere a extremismului violent; democraţiile în faţa pandemiei de COVID-19.

Comunicat de presă

 

Cea de-a 15-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (online, 3-4 iunie 2021)

La sesiune au participat senatoarea Irina-Elisabeta Kovacs și senatorul Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM).

În cadrul Sesiunii au fost prezentate și dezbătute rapoarte tematice ale căror subiecte au vizat: reducerea violenței domestice în spațiul mediteranean; protejarea drepturilor omului în contextul accelerării digitalizării; impactul economic al pandemiei de Covid-19 și politici eficiente de redresare; modificările climatice și de mediu din zona mediteraneană, care necesită acțiune imediată; amenințările la adresa securității regionale și combaterea terorismului.

De asemenea, membrii APM au ales în funcția de președinte al organizației pe dl Gennaro Migliore, reprezentant al Camerei Deputaților a Italiei, pentru un mandat de doi ani.

Comunicat de presă

 

Sesiunea de consultări a APM pe tema schimbărilor climatice (online, 12 iulie 2021)

Senatorul Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la APM, a participat, în data de 12 iulie 2021, la Sesiunea de consultări intitulată „Pe drumul către COP26 și COP 22 – rolul parlamentelor euro-mediteraneene și ale țărilor din Golf în cadrul negocierilor privind schimbările climatice”.

În cadrul sesiunii au fost prezentate și dezbătute patru teme principale: utilizarea resurselor de energie regenerabilă prin programe de investiții menite să atenueze efectele economice ale pandemiei de COVID-19; asigurarea biodiversității prin implementarea unor strategii naționale eficiente; urbanizarea, mobilitatea curată, comunitățile creativ-inteligente și turismul ecologic; managementul sustenabil al zonelor de coastă.

Comunicat de presă

 

Segmentul la nivel înalt al Conferinței Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (Glasgow, 9-10 noiembrie 2021)

Senatorul Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, în calitate de reprezentant al Adunării, împreună cu președintele APM, Gennaro Migliore (Italia), la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice - COP26 (Glasgow, 31 octombrie-12 noiembrie 2021). Delegația APM a luat parte la segmentul la nivel înalt al Conferinței, care s-a desfășurat în zilele de 9 și 10 noiembrie 2021.

Delegația APM a amintit că modificările climatice din zona mediteraneană afectează în mod direct viața a peste 500 de milioane de persoane și a solicitat coagularea unor coaliții la nivelul statelor dezvoltate și în curs de dezvoltare, pentru a crea, prin eforturi comune, condițiile financiare și tehnologice necesare accelerării procesului de decarbonizare în regiune.

Comunicat de presă